Ben jij benieuwd wat een architect en constructeur doen? Een architect is de persoon die werkt aan het ontwerpen van een huis. In een bouwtekening van het nieuwe huis wordt alles in detail uitgewerkt. De constructeur is de volgende die aan het ontwerp werkt. Deze persoon zorgt dat de bouwtekening verder uitgewerkt en verbeterd wordt. De constructeur beslist hoe de constructie zelf gebouwd moet worden. Daarvoor creëert hij een drie-dimensionaal skelet van het huis uit de 1-dimensionale schets van de architect. De constructeur dient dus eigenlijk als een soort rechterhand van de architect.

In welke bedrijfstakken werkt de constructeur?

Een constructeur kan in verschillende bedrijfstakken werkzaam zijn, de woningbouw is niet de enige. Hij werkt onder andere in de civiele en infrastructuurbouw. Daardoor creëert hij het raamwerk voor bruggen, viaducten en tunnels. De constructeur maakt ook utiliteit constructies, waaronder gebouwen als woningen, kantoren en zelfs winkels vallen. De constructeur berekent de hoeveelheid benodigde bouwmaterialen op basis van het ontwerp van de architect. Denk in dit geval bijvoorbeeld aan materialen als staal, hout, beton, aluminium en vele soorten steen. De aannemer kan een veilig gebouw bouwen dankzij de berekeningen en het tekenwerk van de constructeur, waardoor zijn rol even cruciaal is als die van een architect.’

Het werk van een bouwkundig ingenieur

De constructeur begint het werk aan de tekentafel, net als de architect. Hij gebruikt vaak potloden en viltstiften voor zijn werk. Daarnaast heeft de constructeur ontwerpgereedschap zoals bijvoorbeeld een gum, een liniaal en een rekenmachine tot zijn beschikking. De constructeur begint zijn berekeningen vanaf de bovenkant van het gebouw, alle belastingen en factoren als vervorming en stabiliteit worden berekend en omgezet in de fundering. De tekeningen van de constructeur worden digitaal gemaakt nadat alle berekende gegevens via een computer software zijn verzonden. De eisen en werktekeningen komen daarna, als alles correct gedimensioneerd en berekend is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here